De beste ondersteunende interfaces en applicaties

Hable is actief in de toegankelijkheidsbranche. De start-up is opgericht door twee studenten van de TU Eindhoven en heeft vijf medewerkers in dienst. De visie van het bedrijf is om smartphones volledig toegankelijk te maken voor blinden. Dit doen ze door een nieuw type product op de markt te brengen: de Hable One. Dit is een slim toetsenbord dat mensen met een visuele beperking de mogelijkheid biedt om dezelfde voordelen van smartphones als ieder ander volledig te benutten.

Hable One is de eerste controller in zijn soort die speciaal is gemaakt voor smartphones, en heeft twee belangrijke functionaliteiten. De eerste is typen op een smartphone, en de tweede is het gebruik van alle functionaliteiten van de smartphone. Voor het typen gebruikt iedereen het brailletoetsenbord, een meer tactiele vorm van typen op je smartphone. Dit helpt blinde gebruikers om efficiënter, sneller en effectiever te typen. Bovendien kunnen gebruikers met deze functie met meer privacy sms’en, omdat ze niet meer met hun telefoon hoeven te praten. Dit maakt smartphonegebruik niet alleen gemakkelijk, maar ook handig in alle situaties.

Het was een uitdaging om de navigatiefunctie te creëren. Uiteindelijk creëerde Hable een manier om de veegbeweging op een flatscreen gemakkelijker te navigeren. Met slechts acht knoppen kunnen gebruikers hun hele telefoon bedienen, wat betekent dat ze apps openen, apps sluiten en navigeren binnen de apps. En dat allemaal zonder de flatscreen van de smartphone te hoeven gebruiken.

De controller kan zowel staand, zittend of lopend worden gebruikt, omdat hij niet op een oppervlak hoeft te worden geplaatst. Het toestel is klein en past in de broekzak van de gebruiker, net als een smartphone. Dit betekent dat het toetsenbord overal mee naartoe kan worden genomen en het een echt mobiliteitshulpmiddel is. Ten slotte is het gebruik van het toetsenbord eenvoudig. Hierdoor kunnen niet alleen senioren gemakkelijk de telefoon gebruiken, maar ook kinderen die braille leren gebruiken.