Moderne technologie, toegankelijk voor iedereen

Een ingenieus toetsenbord dat met braille wordt bediend voor probleemloze communicatie.

Hable is opgericht door twee studenten van Technische Universiteit (TU) Eindhoven. Met de visie en ambitie om de wereld voor slechtzienden toegankelijker te maken, en communicatie daarin een groot obstakel vormt, ontwikkelden zij in samenwerking met PEZY hun eerste product: de Hable One.

Bijna alle slimme apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een touchscreen, deze beperkte toegang tot digitale omgevingen beperkt kansen voor mensen met een visuele beperking.

Deze digitale kloof creëert barrières die participatie in de maatschappij beperken. In het dagelijks leven is het voor hen moeilijk te communiceren, zeker in het openbaar vervoer, of op straat, waarbij een dicteer-functie niet altijd even toepasselijk is. Hoe maak je een smartphone toegankelijk voor slechtzienden?
Naast dat het product gebruiksvriendelijk dient te zijn en gemakkelijk te begrijpen moet zijn, moet het een product zijn dat alle functies van een smartphone via aanraking kunnen gebruiken. Ook moest in het ontwerp rekening worden gehouden met zintuiglijkheid.

Proces

Hable zocht een partner in het ontwikkelingsproces om een prototype zo snel mogelijk de markt te brengen. Een ontwikkeling die ontwerp, mechanische- en kunststof engineering en elektronische integratie omvatte, kon door het partnerschap met PEZY snel opgestart worden – kennis en kunde.
De beide oprichters van Hable waren toentertijd nog studerend, dus konden zij een partij gebruiken met de ervaring en slagkracht om het idee van Hable te ontwikkelen en te realiseren tot een product dat klaar is de markt te betreden.

PEZY was actief betrokken bij het hele proces van productontwerp tot volledige productcertificering en kon daardoor unieke verpakkingen ontwikkelen die gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.

Resultaat

Om visueel beperkte mensen maatschappelijk betrokken te houden, ontwikkelden we Hable. Een visionair, ingenieus product dat slechtzienden alle mogelijkheden biedt die mensen zonder beperking ook hebben.

Alle functionaliteiten van een smartphone, verpakt in zes knoppen die slechtzienden in staat stellen door apps te scrollen, het internet af te zoeken en met elkaar te communiceren. Alle mogelijkheden die een toetsenbord en een smartphone te bieden hebben, in hetzelfde formaat.

De Hable One is genomineerd als één van de Honderd Best Ontworpen Producten van Nederland, die niet alleen innovatief, maar ook nog eens relevant zijn.

Ayushman Talwar: “In PEZY we found a knowledge partner with a dedicated team to bring a reliable product to market.”

Galerij